De Koninklijke Porceleyne Fles is de enige overgebleven aardewerkfabriek van de ruim 30 die Delft in de 17e eeuw kende. Dit iconische bedrijf, bekend van het wereldberoemde Delfts Blauw, combineert al sinds 1653 ambachtelijke traditie met innovatie.
In de tweede helft van de 16e eeuw maakten Nederlandse pottenbakkers kennis met kleurrijk, met de hand beschilderd aardewerk, een techniek die ze overnamen van Italiaanse vakmensen. Rond 1600 veranderde alles toen Chinese porseleinen schatten via de scheepvaart van de Oost-Indische Compagnie in Nederland terechtkwamen. De vraag naar dit exotische blauw-witte porselein was enorm, en Delftse ambachtslieden gingen aan de slag om een eigen versie te ontwikkelen.
Dankzij experimenten met klei en glazuur ontstond een uniek product dat al snel wereldwijd geliefd werd: Delfts Blauw. Delft groeide uit tot het centrum van keramiekproductie, met tientallen fabrieken die de markt domineerden.
In 1653 werd De Porceleyne Fles opgericht door David Anthonisz van der Pieth. Onder latere eigenaren, zoals Wouter van Eenhoorn en Quirinus van Kleijnoven, groeide het bedrijf uit tot een van de meest toonaangevende aardewerkproducenten van Delft. Een belangrijke innovatie volgde in 1697, toen Johannes Knotter het kenmerkende flesje als merkteken introduceerde.
Tegen het einde van de 19e eeuw raakte de Delftse aardewerkindustrie in verval. Massaproductie en goedkopere alternatieven verdrongen het ambachtelijke Delfts Blauw. Maar in 1876 bracht ingenieur Joost Thooft een ommekeer: hij nam De Porceleyne Fles over en vernieuwde de productiemethode. Door te werken met steviger Engels aardewerk en nieuwe technieken wist hij de kwaliteit en reputatie van Delfts Blauw te herstellen.
Samen met zakenpartner Abel Labouchere zette Thooft het merk opnieuw op de kaart. Hij introduceerde het herkenbare monogram "JT" en het woord "Delft", waarmee het authentieke vakmanschap werd gegarandeerd.
Dankzij hun inspanningen werd De Porceleyne Fles in 1919 bekroond met het predicaat "Koninklijk". Vandaag de dag is het de enige overgebleven Delftse aardewerkfabriek en wereldwijd een symbool van Hollands vakmanschap.
Met een rijke geschiedenis van ruim 370 jaar blijft De Koninklijke Porceleyne Fles innoveren, terwijl het tegelijkertijd het traditionele ambacht van handbeschilderd aardewerk in ere houdt. Een tijdloos icoon, geliefd door verzamelaars en bewonderaars over de hele wereld.